Facebook Twitter Karel Hadek na YouTube E-shop Karel Hadek Aromafauna Aromaflora

Časopis

Celé číslo ke stažení

ČASOPIS AROMATERAPIE 2/2021

Cedrový olej

Aby pojednání o cedrovém oleji nebylo nudné, hned v úvodu uvedu, že i cedrových olejů je několik odlišných typů. Jako takzvaný „pravý cedrový“ je označovaný olej pocházející z libanonského cedru (Cedrus libani) a je na trhu prakticky nedostupný. Další verze cedrových olejů pochází z Cedrus atlantika, Cedrus deodora či Cedrus brevifolia. Zmínit samozřejmě musíme i olej z „cedrového dřeva“, který se nachází v naší nabídce pod kódovým označením 4007 a o němž je toto pojednání.

Jeho INCI označení je identické s botanickým názvem: Juniperus Virginiana Wood Oil. Pokud bychom jeho botanické označení správně přeložili z latiny do češtiny, zjistili bychom, že se vlastně vůbec nejedná o cedr, ale o jistý druh jalovce… Tento biotyp pochází ze Severní Ameriky, kde roste od jihovýchodní Kanady až po Mexický záliv. Zde se honosí velice širokou nabídkou lokálních názvů jako např. červený cedr, východní červený cedr, tužkový cedr, cedr aromatický či cedr voňavý. Na správná, jalovcová, označení je podstatně chudší. Jen občas bývá označován jako červený jalovec. Označení virginský jalovec pochází z označení botanického, a lze je vnímat jako správné, nikoli však nejznámější a nejpoužívanější. I v tomto případě je to výhradně latinské označení rostliny, z níž olej pochází, které pak původ oleje staví mimo jakoukoli pochybnost. Hlavně pak i proto, že éterický olej obsahují i plody a listy, a i ty slouží k výrobě éterických olejů. Jejich složení se však od oleje ze dřeva podstatně liší.

Olej z plodů je složen převážně z d-limonenu.  Olej z listů a větviček obsahuje hlavně fenylpropen safrol a terpen limonen. Dřevo tohoto stromu lze označit jako velice zajímavé se specifickými vlastnostmi. Velmi dobře je známa a ceněna jeho odolnost proti hnilobě, velice často je používáno jako specialita na výrobu „nesmrtelných“ dřevěných plotů. Vzhledem k obsahu éterického oleje ve dřevě má i specifickou vůni a nelze se divit, že z tohoto dřeva bývá vyráběn i různý voňavý nábytek, případně i suvenýry. Pokud bude štěstí přát, může se stát, že si zakoupíme voňavou tužku vyrobenou právě z tohoto dřeva.

Olej se vyrábí destilací vodní párou z odpadu, který vzniká při výrobě (úlomky, štěpky, piliny).  Na výrobu 1 kg oleje je zapotřebí zhruba 30 kg materiálu. Výsledkem destilace je téměř bezbarvá nebo slabě nažloutlá, čirá kapalina. Vůni tohoto oleje lze označit jako typicky dřevitou.  Co se složení oleje týká, vykazuje vysoký podíl seskviterpenu thujopsenu. O seskviterpenech je známo, že mají velice dobré protizánětlivé účinky. Další složkou je cedrol, seskviterpenový alkohol, v množství do cca 20 %, který lze označit jako typickou složku éterických olejů z jehličnanů, hlavně pak jalovců, cedrů a cypřišů. Tato složka vykazuje krom již zmíněných protizánětlivých účinků i účinky antioxidační, antispasmodické, adstringentní, diuretické a sedativní. Znám je i specifický účinek na různé houbové organizmy – plísně (např. kvasinky), kdy působí proti jejich množení a likviduje je. Za zmínku stojí ještě jeden seskviterpen, a to beta-cedren, se zhruba 5 %.  Další obsahové složky jsou zastoupeny v podstatně menším množství.

Cenově patří do skupiny levnějších olejů, a i toto je jeden z důvodů, proč nabízí možnosti širokého uplatnění v aromaterapii. Nejběžnější použití nachází cedrový olej v masážních přípravcích k léčbě svalových bolestí, bolestivých kloubů, revmatismu a artritidy. Zde je velice vhodná kombinace s olejem heřmánku římského. Lze jej doporučit i jako součást relaxačních a celkově uklidňujících masáží.  Známy jsou i jeho detoxikační a stimulační účinky na ledviny a močový měchýř. Podporuje vylučování kyseliny močové a napomáhá zmírňovat projevy revmatizmu a artritidy. Zde však nutno zmínit, že podstatně účinnější je éterický olej z jalovcových bobulí.

Olej cedru viržinského napomáhá při problémech s dutinami a díky svému jemnému protikřečovému účinku může být dobrým pomocníkem na zmírnění kašle, byť i zde je výhodnější jej používat v kompozici s dalšími éterickými oleji (např.: tymián červený, máta peprná, badyán, eukalyptus).  V kombinaci s olejem citronely, případně citronové trávy se osvědčil i jako účinný repelent. Dobré služby může poskytnout cedrový olej i při pěstění či ošetřování problematické pokožky. Adstringentní a antiseptické vlastnosti cedrového oleje jsou vhodné pro zklidnění aknózních projevů, vhodný je i jako součást krémů na mastnou pleť. Cedrový olej se osvědčil také u problémů vlasové pokožky. Při nadměrné produkci kožního mazu a případně i tvorbě lupů lze cedrový olej (3–5 %) přidat do neutrálního krému (např. DERMISOFT), vmasírovat do pokožky a provést zábal na 20 minut až 1 hodinu. Bonusem zmíněné procedury, pokud je prováděna delší dobu, může být i zlepšení kvality vlasů. Viržinský cedrový olej je taktéž součástí mnoha parfémů.

Karel Hadek 

Úvodní slovo pana Hadka

Po dlouhém, téměř nekonečném čekání je zde květen. Měsíc lásky, zelenající se přírody, vonících květů. Ne nadarmo lze konstatovat, že pro mnohé se jedná o nejkrásnější měsíc v roce. Po letošní zimě, která krom běžných zimních specifik přinesla i mnohá drastická omezení prakticky ve všech oblastech života v souvislosti s doslova nekontrolovatelným šířením koronaviru, bylo čekání na příchod teplého ročního období spojeno nejen s netrpělivostí, ale i nadějí.

Den „D“ je 11. 6. 2021

Pomalu se již blíží pro nás všechny nejdůležitější datum velké změny a to je 11. 6. 2021. Od tohoto dne budete dělat své objednávky na novém e-shopu.

Éterický olej z pelyňku pravého – NOVINKA!

Pelyňků na světě existuje řada druhů (pelyněk roční, pelyněk černobýl,…), náš nově nabízený éterický olej pochází z pelyňku pravého, latinsky Artemisia absinthium. Už samotný latinský název je zajímavý, odkazuje na bohyni antického Řecka Artemis.

Bradavice

Jedním z obtěžujících problémů, který velice často znepříjemňuje život, jsou bradavice. Jejich latinské označení je verruca. Je známa více než stovka různých lidských papilomavirů, jež bradavice způsobují. Bradavice se u člověka vyskytují v jakémkoli věku, někdy jednotlivě, jindy ve skupinách.

Ach ty nohy…

Na problém, který je celkem častým důvodem dotazů, a který je v populaci značně rozšířeným, nás upozorňují naše vnímavé nosánky. Aromaterapie je, až na malé výjimky (např. česnekový olej), spojena s příjemnými vůněmi, takže problém nepříjemného zápachu nohou lze vnímat doslova jako ukázkovou anti-aromaterapii.

Cedrový olej

Aby pojednání o cedrovém oleji nebylo nudné, hned v úvodu uvedu, že i cedrových olejů je několik odlišných typů. Jako takzvaný „pravý cedrový“ je označovaný olej pocházející z libanonského cedru (Cedrus libani) a je na trhu prakticky nedostupný. Další verze cedrových olejů pochází z Cedrus atlantika, Cedrus deodora či Cedrus brevifolia.

Svědivost pokožky

Snad každý se již v životě seznámil s občasnými pocity nepříjemného svědění pokožky, které někdy bez zjevných důvodů člověka postihne. Ovšem nic, co se týká projevů naší pokožky či sliznic není bezdůvodné, a i pro svědivost existuje široká paleta příčin. Jako příklad lze zmínit svědivost partií pohlavních orgánů, která bývá dost často vyvolána mycími tenzidovými přípravky.

Plumérie bílá – přičichněte k exotice

Plumérie nás okouzlí nejen krásou svých květů, ale i vůní a účinky z ní získávaných složek. Stálezelený strom s latinským názvem Plumeria alba má původ ve Střední Americe a Karibiku, v současnosti je pěstována i v Africe a Asii. Nazývána je také frangipani, pagoda tree, indický jasmín nebo „strom života“. Květy má zářivě bílé se žlutým středem.

Co dokážou Th buňky?

Podpora obranyschopnosti je stálé a nevyčerpatelné téma. Imunita je zajištěna obrovským spektrem buněk, které se navzájem ovlivňují a regulují jak přímým kontaktem, tak i komunikačními molekulami – cytokiny.

VAGINÁLNÍ DYSKOMFORT

Pojmem dyskomfort vyjadřujeme jakési „nepohodlí“, které patří k velmi častým obtížím, na které si ženy stěžují. Nejčastěji bývá doprovázen svěděním, výtokem a pálením nebo jen pocitem, že tam „dole“ není něco v pořádku.

Opalování a ochrana před UV zářením

SPF ochranný sluneční faktor označuje, jak bude opalovací přípravek chránit pokožku proti UVB slunečnímu záření, které způsobuje spálení pokožky. Pokožku poškozuje a může přispět ke vzniku rakoviny kůže. Z toho důvodu je uvedení míry SPF ochrany na opalovacích přípravcích povinné.

Vitamín D

Slunce je bezpochyby nejvýznamnějším zdrojem vitamínu D. Uvádí se, že ze slunce získáme až 90 % potřebné dávky. Nedostatkem vitamínu D trpíme hlavně v zimních obdobích, kdy je málo slunečního svitu. Z dat vyplývá, že až 70 % Čechů trpí jeho nedostatkem.

Fototoxicita

V aromaterapeutické literatuře se u éterických olejů pocházejících z některých druhů rostlin můžete dozvědět, že jsou fototoxické. Co si pod tímto termínem představit a na co si dát pozor? Fototoxicita je vlastnost některých chemických látek, které v kombinaci se slunečním zářením (ale i např. při opalování v soláriu) vyvolají poškození tkáně, tedy kůže.

Záhady třezalky tečkované

Sluníčko nabírá na síle a blíží se doba, kdy budeme dokonce potřebovat i opalovací krém. Jednou z důležitých složek našich opalovacích olejů je macerát z třezalky tečkované – i přes to, že třezalka obsahuje hypericin známý svou fototoxicitou (tzn. po ozáření sluncem poškozuje vlivem fototoxické reakce kůži).

RECENZE klientů

INTIMISS – tento produkt používám již mnoho let. Je to naprosto skvělý multifunkční preparát, který si poradí s jakýmkoli pleťovým dyskomfortem. Původně jsem si ho zakoupila pro jeho prvotní účel – jako intimní balzám. Postupným užíváním jsem ze svého života naprosto eliminovala jakékoli mykózy či nepříjemné pocity v intimních partiích.

Pochvala – CANDIÖL

Vážený pane Hadku, ráda bych poděkovala za Vaše voňavé a hlavně účinné výrobky. A chtěla bych se podělit o mé zkušenosti z CANDIÖLEM. Původně jsem si směs éterických olejů objednala na celkovou očistu organismu. CANDIÖL, jak je v popisu, má mít silné antimikrobiální, protiplísňové a antivirální účinky.

Poradna: Bolavé klouby a HARPAGOFYT

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na informace ohledně harpagofytu – pořídila jsem si jak prášek, který jsem začala užívat, tak i extrakt. Po týdnu užívání jsem zjistila, že moje kolena jsou zase schopná chůze bez bolesti. Je nějaká doporučené doba užívání?

Volné radikály, jarní únava, opalování a ANTIOXI

Letošní jaro si slunce dává s prvními paprsky na čas. Za každý teplý den nás hned odmění/uzemní několika sněhovými. Možná, že si svoji sílu šetří až na letní dny, aby nám vynahradilo celoroční LOCKDOWN a my se potom mohli naLO(C)KAT léta plnými doušky.

INTIMISS – zázrak od AKH

S přípravkem INTIMISS jsem se intenzivně seznámila, když jsem ho používala k ošetření stehů a bradavek při kojení. Tento týden se mi dcera ze dne na den hodně oprudila. Vylezla jí i vyrážka na těle, tak předpokládám, že jde o alergickou reakci na některou z nově přidaných potravin.

Bolí? Nebolí!

Masážní lecitinové emulze COPAFLEX, zkušenosti s používáním. Coby vhodný objekt (v důsledku sportovních aktivit mě bolí kde co) pro testování novinky COPAFLEX jsem došel k poznatkům, o které je dobré se podělit.