Facebook Twitter Karel Hadek na YouTube E-shop Karel Hadek Aromafauna Aromaflora

Časopis

Celé číslo ke stažení

ČASOPIS AROMATERAPIE 2/2021

Éterický olej z pelyňku pravého – NOVINKA!

Pelyňků na světě existuje řada druhů (pelyněk roční, pelyněk černobýl,…), náš nově nabízený éterický olej pochází z pelyňku pravého, latinsky Artemisia absinthium. Už samotný latinský název je zajímavý, odkazuje na bohyni antického Řecka Artemis. Kromě bohyně lovu a lesů byla považována za ochránkyni dívek i matek, patronku porodů. Rozdávala smrt a nemoci, stejně tak i nemocné uzdravovala. Podobnost s pelyňkem tu tedy je, oba umí pomáhat i škodit. Ve vysokých dávkách může být tato rostlina zdraví nebezpečná, v přiměřeném množství naopak přináší spoustu pozitiv. Pelyněk je prospěšný i speciálně pro ženy při potížích s nepravidelnou menstruací, menstruačních křečích. Slovo „absinthium“ odkazuje na hořkou, nepříjemnou chuť této byliny. V angličtině se setkáme s označením wormwood a green ginger, v němčině s názvy Magenkraut nebo Wermutkraut.

Pelyněk byl využíván už ve starověkém Egyptě, Řecku i Římě pro své antiseptické účinky, při potížích s menstruací, pro podporu trávení a proti střevním parazitům.

Suché, slunné a neúrodné oblasti pelyňku k růstu stačí. Jeho přirozenou oblastí výskytu je Asie, Evropa a severní Afrika, v současnosti jej nalezneme i v Americe nebo na Novém Zélandu.

Zpracovává se vrchní kvetoucí část byliny. Sušené rostliny se používají jako léčivý čaj, nabízeny jsou tinktury pro vnitřní použití, extrakty a éterické oleje mohou být součástí mastí, balzámů a kosmetických přípravků. V potravinářském průmyslu je pelyněk používán pro své antimikrobiální vlastnosti jako přirozený konzervant, má antioxidační účinky, slouží jako dochucovadlo.

Éterický olej z pelyňku pravého vyniká svou tmavě zelenou barvou. Vůně je hořce bylinná. Používaná je kombinace s jasmínem, levandulí a pomerančem.

Složení éterického oleje je silně ovlivněno místními podmínkami a chemotypem rostliny. Mezi hlavní složky patří zejména
β- a α-thujon, trans-sabinylacetát, epoxycimen, germakren, sabinen, linalool, myrcen/felandren, cis-sequisabinenhydrát a β-karyofylen. Námi nabízený éterický olej je potravinářské kvality.

Speciální kapitolou je využití pelyňku v alkoholických nápojích – nejznámějším je určitě absint, ve kterém mu společníky dělá anýz a fenykl. Tento nápoj nazývaný „zelená víla“ je opředen řadou mýtů. Byl oblíben umělci v 18. a 19. století. Jeho konzumací byli známí Vincent van Gogh, Paul Verlaine, Charles Baudelaire, Oscar Wilde, Edgar Allan Poe, Pablo Picasso i Ernest Hemingway. Lidé prý díky obsaženému thujonu propadali šílenství a mluvilo se o tzv. absintismu. Kvůli neblahému dopadu na společnost byl na počátku 20. století absint v části Evropy zakázán. Následné výzkumy však prokázaly, že thujon není viníkem vzniku psychických poruch. Jednalo se o důsledek přemrštěné konzumace vysokoprocentního alkoholu nebo o otravy při falšování absintu a přidávání toxických příměsí třeba pro zlepšení barvy nápoje. V současnosti není v Evropě absint zakázán, jsou ale dány limity pro obsah thujonu v potravinách a nápojích.

Halucinogenní efekt thujon tedy nemá, při vysokých dávkách podávaných vnitřně může vyvolat křečové stavy a působit neurotoxicky, při vhodné přiměřené dávce naopak tlumí epileptické záchvaty. Kromě pelyňku je obsažen třeba také v šalvěji a zeravu/túji.

 

Použití:

Při nechutenství podporuje chuť k jídlu.

Stimuluje trávení, vylučování žluči a trávicích šťáv. Není však vhodný při ucpaných žlučových cestách.

Působí proti vnitřním parazitům.

Má repelentní a insekticidní efekt – odpuzuje hmyz.

Používá se v kosmetických přípravcích pro svůj protizánětlivý a antioxidační účinek.

Vhodný  při stresu, zlepšuje spánek, je uklidňující, relaxační.

Podporuje koncentraci.

Působí proti křečím, pokud je použit v doporučených koncentracích.

V masážních přípravcích zmírňuje bolesti kloubů.

Pomáhá při nepravidelné menstruaci a menstruačních křečích, v menopauze, prokrvuje pánevní oblast. (Přidejte 2 až 3 kapky do masážního základu na jednu masáž, vmasírujte v oblasti podbřišku.)

 

Upozornění: Ve vyšších dávkách může při vnitřním podání vyvolat křeče a závratě. Jedná se o abortivum, není vhodný pro těhotné, kojící a pro děti. Na kůži neaplikujte koncentrovaný, ale vždy ředěný v nosném oleji.

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Úvodní slovo pana Hadka

Po dlouhém, téměř nekonečném čekání je zde květen. Měsíc lásky, zelenající se přírody, vonících květů. Ne nadarmo lze konstatovat, že pro mnohé se jedná o nejkrásnější měsíc v roce. Po letošní zimě, která krom běžných zimních specifik přinesla i mnohá drastická omezení prakticky ve všech oblastech života v souvislosti s doslova nekontrolovatelným šířením koronaviru, bylo čekání na příchod teplého ročního období spojeno nejen s netrpělivostí, ale i nadějí.

Den „D“ je 11. 6. 2021

Pomalu se již blíží pro nás všechny nejdůležitější datum velké změny a to je 11. 6. 2021. Od tohoto dne budete dělat své objednávky na novém e-shopu.

Éterický olej z pelyňku pravého – NOVINKA!

Pelyňků na světě existuje řada druhů (pelyněk roční, pelyněk černobýl,…), náš nově nabízený éterický olej pochází z pelyňku pravého, latinsky Artemisia absinthium. Už samotný latinský název je zajímavý, odkazuje na bohyni antického Řecka Artemis.

Bradavice

Jedním z obtěžujících problémů, který velice často znepříjemňuje život, jsou bradavice. Jejich latinské označení je verruca. Je známa více než stovka různých lidských papilomavirů, jež bradavice způsobují. Bradavice se u člověka vyskytují v jakémkoli věku, někdy jednotlivě, jindy ve skupinách.

Ach ty nohy…

Na problém, který je celkem častým důvodem dotazů, a který je v populaci značně rozšířeným, nás upozorňují naše vnímavé nosánky. Aromaterapie je, až na malé výjimky (např. česnekový olej), spojena s příjemnými vůněmi, takže problém nepříjemného zápachu nohou lze vnímat doslova jako ukázkovou anti-aromaterapii.

Cedrový olej

Aby pojednání o cedrovém oleji nebylo nudné, hned v úvodu uvedu, že i cedrových olejů je několik odlišných typů. Jako takzvaný „pravý cedrový“ je označovaný olej pocházející z libanonského cedru (Cedrus libani) a je na trhu prakticky nedostupný. Další verze cedrových olejů pochází z Cedrus atlantika, Cedrus deodora či Cedrus brevifolia.

Svědivost pokožky

Snad každý se již v životě seznámil s občasnými pocity nepříjemného svědění pokožky, které někdy bez zjevných důvodů člověka postihne. Ovšem nic, co se týká projevů naší pokožky či sliznic není bezdůvodné, a i pro svědivost existuje široká paleta příčin. Jako příklad lze zmínit svědivost partií pohlavních orgánů, která bývá dost často vyvolána mycími tenzidovými přípravky.

Plumérie bílá – přičichněte k exotice

Plumérie nás okouzlí nejen krásou svých květů, ale i vůní a účinky z ní získávaných složek. Stálezelený strom s latinským názvem Plumeria alba má původ ve Střední Americe a Karibiku, v současnosti je pěstována i v Africe a Asii. Nazývána je také frangipani, pagoda tree, indický jasmín nebo „strom života“. Květy má zářivě bílé se žlutým středem.

Co dokážou Th buňky?

Podpora obranyschopnosti je stálé a nevyčerpatelné téma. Imunita je zajištěna obrovským spektrem buněk, které se navzájem ovlivňují a regulují jak přímým kontaktem, tak i komunikačními molekulami – cytokiny.

VAGINÁLNÍ DYSKOMFORT

Pojmem dyskomfort vyjadřujeme jakési „nepohodlí“, které patří k velmi častým obtížím, na které si ženy stěžují. Nejčastěji bývá doprovázen svěděním, výtokem a pálením nebo jen pocitem, že tam „dole“ není něco v pořádku.

Opalování a ochrana před UV zářením

SPF ochranný sluneční faktor označuje, jak bude opalovací přípravek chránit pokožku proti UVB slunečnímu záření, které způsobuje spálení pokožky. Pokožku poškozuje a může přispět ke vzniku rakoviny kůže. Z toho důvodu je uvedení míry SPF ochrany na opalovacích přípravcích povinné.

Vitamín D

Slunce je bezpochyby nejvýznamnějším zdrojem vitamínu D. Uvádí se, že ze slunce získáme až 90 % potřebné dávky. Nedostatkem vitamínu D trpíme hlavně v zimních obdobích, kdy je málo slunečního svitu. Z dat vyplývá, že až 70 % Čechů trpí jeho nedostatkem.

Fototoxicita

V aromaterapeutické literatuře se u éterických olejů pocházejících z některých druhů rostlin můžete dozvědět, že jsou fototoxické. Co si pod tímto termínem představit a na co si dát pozor? Fototoxicita je vlastnost některých chemických látek, které v kombinaci se slunečním zářením (ale i např. při opalování v soláriu) vyvolají poškození tkáně, tedy kůže.

Záhady třezalky tečkované

Sluníčko nabírá na síle a blíží se doba, kdy budeme dokonce potřebovat i opalovací krém. Jednou z důležitých složek našich opalovacích olejů je macerát z třezalky tečkované – i přes to, že třezalka obsahuje hypericin známý svou fototoxicitou (tzn. po ozáření sluncem poškozuje vlivem fototoxické reakce kůži).

RECENZE klientů

INTIMISS – tento produkt používám již mnoho let. Je to naprosto skvělý multifunkční preparát, který si poradí s jakýmkoli pleťovým dyskomfortem. Původně jsem si ho zakoupila pro jeho prvotní účel – jako intimní balzám. Postupným užíváním jsem ze svého života naprosto eliminovala jakékoli mykózy či nepříjemné pocity v intimních partiích.

Pochvala – CANDIÖL

Vážený pane Hadku, ráda bych poděkovala za Vaše voňavé a hlavně účinné výrobky. A chtěla bych se podělit o mé zkušenosti z CANDIÖLEM. Původně jsem si směs éterických olejů objednala na celkovou očistu organismu. CANDIÖL, jak je v popisu, má mít silné antimikrobiální, protiplísňové a antivirální účinky.

Poradna: Bolavé klouby a HARPAGOFYT

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na informace ohledně harpagofytu – pořídila jsem si jak prášek, který jsem začala užívat, tak i extrakt. Po týdnu užívání jsem zjistila, že moje kolena jsou zase schopná chůze bez bolesti. Je nějaká doporučené doba užívání?

Volné radikály, jarní únava, opalování a ANTIOXI

Letošní jaro si slunce dává s prvními paprsky na čas. Za každý teplý den nás hned odmění/uzemní několika sněhovými. Možná, že si svoji sílu šetří až na letní dny, aby nám vynahradilo celoroční LOCKDOWN a my se potom mohli naLO(C)KAT léta plnými doušky.

INTIMISS – zázrak od AKH

S přípravkem INTIMISS jsem se intenzivně seznámila, když jsem ho používala k ošetření stehů a bradavek při kojení. Tento týden se mi dcera ze dne na den hodně oprudila. Vylezla jí i vyrážka na těle, tak předpokládám, že jde o alergickou reakci na některou z nově přidaných potravin.

Bolí? Nebolí!

Masážní lecitinové emulze COPAFLEX, zkušenosti s používáním. Coby vhodný objekt (v důsledku sportovních aktivit mě bolí kde co) pro testování novinky COPAFLEX jsem došel k poznatkům, o které je dobré se podělit.