Facebook Twitter Karel Hadek na YouTube E-shop Karel Hadek Aromafauna Aromaflora

Katalog

Karla Hadka

Olejové maceráty

Olejové maceráty

 

Rostlinné oleje jsou vhodnými nosiči nejen éterických olejů, ale tvoří i základ olejových macerátů. Olejový ma­cerát je výluh rostliny v oleji, do kterého z ní přechází účinné (lipofilní – v olejích rozpustné) látky. Tento způsob extrakce se tradičně nazývá macerace.


V aromaterapii jsou maceráty jedinečnou a neodmyslitelnou součástí masážních a regeneračních olejů, krémů, balzámů a mastí.

 

Kompletni nabídka na e-shopu...

 

Produkty této kategorie

ALOE VERA

Fyzikální vlastnosti: čirá žlutá, olejová kapalina. Získává se macerací listů aloe vera v sójovém oleji.

Bod tuhnutí: Pod -13 °C.

Relativní hustota: Při 20 °C je cca 0,92 g/cm³. 

Vlastnosti a použití: Rostlinné olejové maceráty jsou velice zajímavé, a účinné se mi jeví především lipofilní účinné látky, jež v sobě rostliny skrývají. Vyzískat je lze „starou dobrou“ macerací. Zde se jedná o fyzikální procesy, kdy v našem pří­padě jako „rozpouštědlo“ slouží výhradně rostlinné oleje. Jedním z nejúčinnějších, a tím i nejznámějších macerátů je třezalkový olej. Již našim pra, pra, pra a ještě jednou pra… babičkám dobře sloužil. Daleko mladší je takto vyzískaný olej z Aloe vera. Nelze se divit, tato rostlinka vyžaduje hodně tepla, v našich podmínkách by ve volné přírodě prostě zmrzla.

Díky obsahovým složkám lze Aloe vera označovat jako lé­čivku. Macerát z aloe vera pak nachází uplatnění i v někte­rých preparátech KH. Je to hlavně proto, že tento macerát přispívá k regeneraci pokožky, a navíc ji celkem dobře chrání před nadměrnou ztrátou vody. Taktéž nutno vyzdvihnout i uklidňující účinky.

Olej ALOE VERA je vhodný pro všechny typy pleti, hlavně pak pro suchou či hrubou. Často bývá zmiňováno, že je vynika­jící, aplikovat jej v případě, že se to přežene s opalováním. To bych však nedoporučoval, zde je k dispozici velice účinný preparát LECISON.

Standardní balení: 115 ml, 215 ml, 500 ml, 1000 ml

 


ARNIKOVÝ

Fyzikální vlastnosti: Žlutá olejovitá kapalina. Získává se macerací květů arniky ve směsi rostlinných olejů.

Bod tuhnutí: Pod -8 °C.

Relativní hustota: Při 20 °C je cca 0,92 g/cm³. 

Vlastnosti a použití: Olej s tradičním a osvědčeným pou­žitím v kosmetice a lidovém léčitelství. Při zevním použití pokožku mírně prokrvuje. Je součástí preparátů určených hlavně k péči o dolní končetiny a vlasovou pokožku. Má protizánětlivé a antiseptické účinky. Přispívá k hojení ran a podporuje granulaci (tvorbu nové vazivově‑cévní tkáně). 

TIP: Vhodná součást preparátů používaných při zánětech, otocích, svalovém revmatizmu a kloubních potížích.

Upozornění: Nepoužívat vnitřně! Nepoužívat samotný arni­kový olej, ale vždy jen jako součást preparátu v koncentraci do 10 %.

Standardní balení: 115 ml, 215 ml, 500 ml, 1000 ml

 


KAŠTANOVÝ

Fyzikální vlastnosti: Čirá, slabě žlutá olejovitá kapalina. Zís­kává se macerací moučky z plodů kaštanu koňského.

Bod tuhnutí: Pod -8 °C.

Relativní hustota: Při 20 °C cca 0,92 g/cm³. 

Vlastnosti a použití: Při pravidelném zevním použití zlep­šuje látkovou výměnu v místě aplikace. Je součástí kosme­tických preparátů pro péči o dolní končetiny (zejména pro unavené, oteklé nohy a při křečových žilách). V přípravcích vlasové kosmetiky zlepšuje látkovou výměnu a fyziologické funkce vlasové pokožky. Přidává se do regeneračních olejů a krémů určených především pro pleť s rozšířenými žilkami. Při masáži jemný, dobře vstřebatelný, nezanechává lesk. 

Standardní balení: 115 ml, 215 ml, 500 ml, 1000 ml

 


MĚSÍČKOVÝ

Fyzikální vlastnosti: Čirá, žlutá až oranžová olejovitá ka­palina. Získává se macerací okvětních lístků měsíčku lékař­ského ve směsi rostlinných olejů.

Bod tuhnutí: Pod -8 °C.

Relativní hustota: Při 20 °C cca 0,92 g/ cm³.

Vlastnosti a použití: Je vynikající pro výrobu regeneračních olejů, krémů, mastí a masek pro všechny typy pleti, zejména pak pro pleť zánětlivou a poškozenou nadměrným sluneč­ním zářením. Je vhodný k výrobě přípravků na rozpraskané ruce, do olejů či krémů po opalování.V kosmetice se také uplatňuje jako součást čisticích olejů na citlivou pleť. Při stresových stavech se přidává do koupele v kombinaci s vhodnými éterickými oleji. Zastavuje růst bak­terií, urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran se zánětlivým okolím (např. bércové vředy).

Standardní balení: 115 ml, 215 ml, 500 ml, 1000 ml

 


TŘEZALKOVÝ S/10

Fyzikální vlastnosti: Červená olejovitá kapalina s typickou vůní třezalkového oleje. Získává se macerací poupat třezalky tečkované v sójovém oleji.

Bod tuhnutí: Pod -8 °C. Relativní hustota při 20 °C je cca 0,92 g/cm³.

Vlastnosti a použití: Je vynikající pro ošetření všech typů pokožky, nejvhodnější je pro suchou pleť. Podporuje re­generaci pleti, aktivuje procesy látkové výměny, zjemňuje a zvláčňuje. Je vhodný k ošetření citlivé zánětlivé pleti. Je jedinečnou součástí regeneračních a masážních přípravků. Přidává se také do masážních olejů speciálního určení. Do­poručuje se jako součást přípravků po opalování.

TIP: Všechny třezalkové oleje jsou nepostradatelnou účin­nou složkou preparátů používaných při problémech svalů a kloubů.

Standardní balení: 115 ml, 215 ml, 500 ml, 1000 ml

 


TŘEZALKOVÝ W/10

Fyzikální vlastnosti: Červená olejovitá kapalina s typickou vůní třezalkového oleje. Získává se macerací poupat třezalky tečkované v oleji z pšeničných klíčků lisovaném za studena.

Bod tuhnutí: Pod -10 °C.

Relativní hustota: Při 20 °C je cca 0,92 g/cm³. 

Vlastnosti a použití: Je vynikající pro ošetření všech typů pokožky, nejvhodnější je pro suchou pleť. Podporuje rege­neraci pleti, aktivuje procesy látkové výměny, zevně slouží jako adstringens (stahující účinky), má silné protizánětlivé účinky, zjemňuje a zvláčňuje. Vhodný k ošetření citlivé, zá­nětlivé pleti. Velmi účinný při regeneraci tkáně – na těžce se hojící rány, bércové vředy a záněty žil, podporuje epitelizaci pokožky. V čisté formě má tato specialita přírodní UV fak­tor 4. Je jedinečnou součástí regeneračních a masážních přípravků. Přidává se také do masážních olejů speciálního určení. Excelentní součást přípravků na opalování a po opa­lování.

Poznámka: Specialita – na základě výsledků odborných testů lze konstatovat, že se na trhu nenachází kvalitnější třezalkový olej než TŘEZALKOVÝ W10.

Standardní balení: 115 ml, 215 ml, 500 ml, 1000 ml

 


TŘEZALKOVÝ O/10

Fyzikální vlastnosti: Červená olejovitá kapalina s typickou vůní třezalkového oleje. Získává se macerací poupat třezalky tečkované v olivovém oleji lisovaném za studena.

Bod tuhnutí: Cca 10 °C.

Relativní hustota: Při 20 °C je cca 0,92 g/cm³. 

Vlastnosti a použití: Vysoký podíl kyseliny olejové. Je vyni­kající pro ošetření všech typů pokožky, nejvhodnější je pro suchou pleť. Podporuje regeneraci pleti, aktivuje procesy látkové výměny, zevně slouží jako adstringens (stahující účinky), má silné protizánětlivé účinky, zjemňuje a zvláč­ňuje. Vhodný k ošetření citlivé, zánětlivé pleti. Velmi účinný při regeneraci tkáně – na těžce se hojící rány, bércové vředy a záněty žil, podporuje epitelizaci pokožky. Je jedinečnou součástí regeneračních a masážních přípravků. Přidává se také do masážních olejů speciálního určení. Excelentní sou­část přípravků po opalování. 

Standardní balení: 115 ml, 215 ml, 500 ml, 1000 ml 

Specialita pro Dornovu metodu.

 


TŘEZALKOVÝ C/10

Fyzikální vlastnosti: Červená olejovitá kapalina s typickou vůní třezalkového oleje. Získává se macerací poupat třezalky tečkované v canolovém oleji.

Bod tuhnutí: Pod -10 °C.

Relativní hustota: Při 20 °C je cca 0,92 g/cm³. 

Vlastnosti a použití: Stejné jako u TŘEZALKOVÉHO OLEJE S10. Olej C10 vykazuje vyšší podíl nenasycených mastných kyselin.

Standardní balení: 115 ml, 215 ml, 500 ml, 1000 ml

 


TŘEZALKOVÝ M/10

Fyzikální vlastnosti: Červená olejovitá kapalina s typickou vůní třezalkového oleje. Získává se macerací poupat třezalky tečkované v mandlovém oleji.

Bod tuhnutí: Pod -10 °C.

Relativní hustota: Při 20 °C je cca 0,92 g/cm³. 

Vlastnosti a použití: Stejné jako u TŘEZALKOVÉHO OLEJE O10. Olej M10 vykazuje vyvážený podíl nasycených a nenasyce­ných mastných kyselin. Velice jemný olej vhodný pro ošet­řování dětské pokožky (např. atopický ekzém, lupénka). 

Standardní balení: 115 ml, 215 ml, 500 ml, 1000 ml

 

 

 

PŘÍKLAD VLIVU NASYCENOSTI A NENASYCENOSTI MASTNÝCH KYSELIN NA BOD TUHNUTÍ OLEJE

 

počet
atomů uhlíku
 název
kyseliny
 stupeň
nasycenosti
 bod
tuhnutí
 C18:0  Kyselina stearová  nasycená  +69,6 °C
 C18:1  Kyselina olejová  1× nenasycená  +13,4 °C
 C18:2  Kyselina linolová  2× nenasycená  −5,0 °C
 C18:3  Kyselina linolenová  3× nenasycená  −11,0 °C

 

   

 

SEZNAM NEJBĚŽNĚJŠÍCH NASYCENÝCH A NENASYCENÝCH MASTNÝCH KYSELNIN OBSAŽENÝCH V ROSTLINNÝCH OLEJÍCH

 

počet atomů vodíku nasycené mastné kyseliny
 Kyselina palmitová  C16:0
 Kyselina stearová  C18:0
 Kyselina arachová  C20:0
 Kyselina behenová  C22:0
 Kyselina lignocerová  C24:0
 Kyselina myristolejová  C14:1
 Kyselina palmitolejová  C16:1
 Kyselina olejová  C18:1
 Kyselina linolová  C18:2
 Kyselina linolenová  C18:3
 Kyselina gadolejová  C20:1
 Kyselina arachidonová  C20:4
 Kyselina eruková  C22:1




Doporučujeme:

 Péče o dolní končetiny, svalové a kloubní potíže:
 ARNIKOVÝ KAŠTANOVÝ TŘEZALKOVÝ S/10 TŘEZALKOVÝ W/10
       
 Unavené a oteklé nohy, křečové žíly: 
 KAŠTANOVÝ      
       
 Hojení ran a zánětů:
 ARNIKOVÝ MĚSÍČKOVÝ TŘEZALKOVÝ S/10 TŘEZALKOVÝ W/10
       
 Křečové žíly: 
 ARNIKOVÝ KAŠTANOVÝ    
       
 Ošetření vlasové pokožky: 
 ARNIKOVÝ      
       
 Po opalování: 
 MĚSÍČKOVÝ TŘEZALKOVÝ S/10 TŘEZALKOVÝ W/10  
       
 Suchá, citlivá pokožka: 
 MĚSÍČKOVÝ TŘEZALKOVÝ S/10 TŘEZALKOVÝ W/10