Facebook Twitter Karel Hadek na YouTube E-shop Karel Hadek Aromafauna Aromaflora

Časopis

Celé číslo ke stažení

ČASOPIS AROMATERAPIE 2/2016

Pelargoniový olej

 

Pelargoniový olej patří k éterickým olejům, které se vyzískávají parní destilací z prakticky celé nadzemní části rostliny. Obsah éterického oleje v rostlinném materiálu je velice nízký,  v průměru něco kolem 0,2 %. Pelargoniový olej má barvu od žluté až po žlutozelenou barvu. Lze jej označit za pachově velice intenzivní olej.  Vůně je jemná, připomíná růži. Asi i proto můžeme v mnoha jazycích objevit pojmenování „růžová pelargonie“. Správný název v latině je Pelargonium graveolens. Pro úplnost nutno uvést, že občas je možné se setkat i s olejem citronové pelargonie. Ten pochází z rostlinky s latinským označením Pelargonium citriodorum. Když jsem s pelargoniovým olejem v roce 1990 přišel na tehdy československý trh, vznikla zde humorná situace. 

 

Německy je tento olej označován jako Geraniumöl. A tak jeho první označení bylo geraniový olej. Pak nám napsal někdo „chytrý“ s tím, že v českém jazyce nelze používat název geraniový olej, ale správný název je kakostový. Vzhledem k nedostatkům informací v tehdejší době nebylo kde správnost tohoto údaje ověřit. A tak následující označení bylo „kakostový olej“. To se jako scestné nelíbilo specialistovi z botanické zahrady v Brně panu Ing. Michalu Pavlíkovi a díky jeho znalostem jsme se konečně dopracovali k nynějšímu, tedy správnému českému názvu pelargoniový olej. Nutno zmínit i skutečnost, že v tehdejší době byl v nabídce druh oleje označovaný jako „Bourbon“. Bohužel asijské tsunami z 26. prosince 2004 nestálo jen statisíce lidských životů, ale zničilo i pelargoniové plantáže, takže od této doby se onen asijský, vysoce kvalitní druh „Bourbon“ nenachází dále v nabídce. Jako náhradu jsme dali do nabídky pelargoniový olej z Egypta. Sice nemá onu bourbonskou kvalitu, malou útěchou může být jeho nižší cena, byť i ta permanentně roste. Analýza oleje nám prozradí přítomnost geraniolu, borneolu, citronellolu, linaloolu, citralu a mnoha dalších složek. Díky svému složení je pelargoniový éterický olej (dále jen PÉO) velice zajímavý i z hlediska terapeutického. Lze jej označit jako velice vhodnou účinnou látku v kosmetických preparátech jak pro zdravou, tak i problematickou pokožku, kde mimo jiného optimalizuje funkce tukových žláz. Stejně jako mnohé další éterické oleje i PÉO vykazuje relativně silné protizánětlivé účinky. I to je důvod, proč se nachází např. v krému Aknette, jehož použití je dáno již samotným názvem preparátu. 

 

Samozřejmě, že tento krém lze vyzkoušet i u dalších zánětlivých kožních problémů. Zde bych velice rád jmenoval např. impetigo, kde může být v případě potřeby aplikován lokálně na pokožku v koncentrovaném stavu. Jako součást ošetření lze doporučit i koupele v koupelovém PO. Krom protizánětlivých účinků nutno zmínit i protiplísňové účinky PÉO.  Plísní je obrovské množství, samozřejmě že olej nebude působit proti všem. Jednou z nejrozšířenějších, a tudíž pro člověka nejnebezpečnějších je Candida albicans. Proti této plísni je účinných hodně éterických olejů, myslím, že PÉO lze v tomto smyslu u daného problému zařadit mezi VIP éterické oleje. PÉO je velice jemný, nedráždivý olej, a proto jej lze použít i lokálně v případě plísní nehtů, pokožky, a dokonce i sliznic v koncentrovaném stavu. Díky uklidňujícím účinkům se osvědčuje i u premenstruálního syndromu. Nelze se divit, PÉO je v jistém slova smyslu dámským olejem, neboť vykazuje i fytohormonální estrogenní účinky. To je dáno tím, že povzbuzuje činnost nadledvinek. Kdysi jsem v několika knihách narazil na informaci, že PÉO odbourává agrese. Tato informace je dle mého hodně přehnaná, souhlasil bych s termínem značně uklidňující, ale rozhodně bych nedoporučoval pokoušet se uklidnit agresivního člověka vnucováním inhalace PÉO. Mohlo by to hodně špatně dopadnout. Každopádně inhalace PÉO je vynikající doporučení při splínu, stresu, depresích a podobných problémech, byť i zde je důležité definovat zdroj problému a odstranit jej. Jinak by byl PÉO jen a jen pomocná berlička.

 

Někteří autoři uvádí i účinnost PÉO u zánětu mandlí. Jistě i zde bude účinný, byť v tomto případě budeme jen těžko hledat něco lepšího, než je cypřišový olej. Uklidňujících účinků PO lze využít velice efektivně v koupelovém oleji, případně i masážním oleji. Je známo, že zmírňuje svědivost, celkově zklidňuje na psychické úrovni, lze jej označit jako psychotonikum a antidepresivum. Z pohledu účinnosti a použitelnosti jej lze označit jako vynikající náhražku pro ty, kterým nevoní levandule. Stejně jako levandule i PÉO má schopnost podporovat srážlivost krve a zastavovat krvácení. Tento účinek PÉO se nám může velice dobře hodit při různých drobných poraněních. Zde je celkem jedno, zda se jedná o tržné, či řezné rány. Antimikrobiální účinky PÉO urychlí léčení a jsou schopny zabránit hnisání rány a tím i možné tvorbě jizev. Stejně jako levanduli i PÉO lze v případě krvácení z nosu nakapat na kousek vaty v zavést do nosní dírky. Olej je nedráždivý, nepálí. PÉO lze využít ve formě masáží a koupelí i při „uvolněné či povadlé“ pokožce. Na toto téma občas dostávám dotazy nejen od žen, které se v rámci diet zbavily nadbytečných kilogramů, stejný problém může nastat i po porodu. PÉO lze označit jako jemný, nedráždivý, s možnostmi širokého použití. Jako všude i zde je nutné mít na paměti, že individuální nesnášenlivost předem nelze vyloučit, byť pravděpodobnost je téměř nulová.

 

Karel Hadek 

 

Pelargoniový olej patří k éterickým olejům, které se vyzískávají parní destilací z prakticky celé nadzemní části rostliny. Obsah éterického oleje v rostlinném materiálu je velice nízký,  v průměru něco kolem 0,2 %. Pelargoniový olej má barvu od žluté až po žlutozelenou barvu. Lze jej označit za pachově velice intenzivní olej.  Vůně je jemná, připomíná růži. Asi i proto můžeme v mnoha jazycích objevit pojmenování „růžová pelargonie“. Správný název v latině je Pelargonium graveolens. Pro úplnost nutno uvést, že občas je možné se setkat i s olejem citronové pelargonie. Ten pochází z rostlinky s latinským označením Pelargonium citriodorum. Když jsem s pelargoniovým olejem v roce 1990 přišel na tehdy československý trh, vznikla zde humorná situace.

 

Německy je tento olej označován jako Geraniumöl. A tak jeho první označení bylo geraniový olej. Pak nám napsal někdo „chytrý“ s tím, že v českém jazyce nelze používat název geraniový olej, ale správný název je kakostový. Vzhledem k nedostatkům informací v tehdejší době nebylo kde správnost tohoto údaje ověřit. A tak následující označení bylo „kakostový olej“. To se jako scestné nelíbilo specialistovi z botanické zahrady v Brně panu Ing. Michalu Pavlíkovi a díky jeho znalostem jsme se konečně dopracovali k nynějšímu, tedy správnému českému názvu pelargoniový olej. Nutno zmínit i skutečnost, že v tehdejší době byl v nabídce druh oleje označovaný jako „Bourbon“. Bohužel asijské tsunami z 26. prosince 2004 nestálo jen statisíce lidských životů, ale zničilo i pelargoniové plantáže, takže od této doby se onen asijský, vysoce kvalitní druh „Bourbon“ nenachází dále v nabídce. Jako náhradu jsme dali do nabídky pelargoniový olej z Egypta. Sice nemá onu bourbonskou kvalitu, malou útěchou může být jeho nižší cena, byť i ta permanentně roste. Analýza oleje nám prozradí přítomnost geraniolu, borneolu, citronellolu, linaloolu, citralu a mnoha dalších složek. Díky svému složení je pelargoniový éterický olej (dále jen PÉO) velice zajímavý i z hlediska terapeutického. Lze jej označit jako velice vhodnou účinnou látku v kosmetických preparátech jak pro zdravou, tak i problematickou pokožku, kde mimo jiného optimalizuje funkce tukových žláz. Stejně jako mnohé další éterické oleje i PÉO vykazuje relativně silné protizánětlivé účinky. I to je důvod, proč se nachází např. v krému Aknette, jehož použití je dáno již samotným názvem preparátu.

 

Samozřejmě, že tento krém lze vyzkoušet i u dalších zánětlivých kožních problémů. Zde bych velice rád jmenoval např. impetigo, kde může být v případě potřeby aplikován lokálně na pokožku v koncentrovaném stavu. Jako součást ošetření lze doporučit i koupele v koupelovém PO. Krom protizánětlivých účinků nutno zmínit i protiplísňové účinky PÉO.  Plísní je obrovské množství, samozřejmě že olej nebude působit proti všem. Jednou z nejrozšířenějších, a tudíž pro člověka nejnebezpečnějších je Candida albicans. Proti této plísni je účinných hodně éterických olejů, myslím, že PÉO lze v tomto smyslu u daného problému zařadit mezi VIP éterické oleje. PÉO je velice jemný, nedráždivý olej, a proto jej lze použít i lokálně v případě plísní nehtů, pokožky, a dokonce i sliznic v koncentrovaném stavu. Díky uklidňujícím účinkům se osvědčuje i u premenstruálního syndromu. Nelze se divit, PÉO je v jistém slova smyslu dámským olejem, neboť vykazuje i fytohormonální estrogenní účinky. To je dáno tím, že povzbuzuje činnost nadledvinek. Kdysi jsem v několika knihách narazil na informaci, že PÉO odbourává agrese. Tato informace je dle mého hodně přehnaná, souhlasil bych s termínem značně uklidňující, ale rozhodně bych nedoporučoval pokoušet se uklidnit agresivního člověka vnucováním inhalace PÉO. Mohlo by to hodně špatně dopadnout. Každopádně inhalace PÉO je vynikající doporučení při splínu, stresu, depresích a podobných problémech, byť i zde je důležité definovat zdroj problému a odstranit jej. Jinak by byl PÉO jen a jen pomocná berlička.

 

Někteří autoři uvádí i účinnost PÉO u zánětu mandlí. Jistě i zde bude účinný, byť v tomto případě budeme jen těžko hledat něco lepšího, než je cypřišový olej. Uklidňujících účinků PO lze využít velice efektivně v koupelovém oleji, případně i masážním oleji. Je známo, že zmírňuje svědivost, celkově zklidňuje na psychické úrovni, lze jej označit jako psychotonikum a antidepresivum. Z pohledu účinnosti a použitelnosti jej lze označit jako vynikající náhražku pro ty, kterým nevoní levandule. Stejně jako levandule i PÉO má schopnost podporovat srážlivost krve a zastavovat krvácení. Tento účinek PÉO se nám může velice dobře hodit při různých drobných poraněních. Zde je celkem jedno, zda se jedná o tržné, či řezné rány. Antimikrobiální účinky PÉO urychlí léčení a jsou schopny zabránit hnisání rány a tím i možné tvorbě jizev. Stejně jako levanduli i PÉO lze v případě krvácení z nosu nakapat na kousek vaty v zavést do nosní dírky. Olej je nedráždivý, nepálí. PÉO lze využít ve formě masáží a koupelí i při „uvolněné či povadlé“ pokožce. Na toto téma občas dostávám dotazy nejen od žen, které se v rámci diet zbavily nadbytečných kilogramů, stejný problém může nastat i po porodu. PÉO lze označit jako jemný, nedráždivý, s možnostmi širokého použití. Jako všude i zde je nutné mít na paměti, že individuální nesnášenlivost předem nelze vyloučit, byť pravděpodobnost je téměř nulová.

 

Karel Hadek 

Úvodní slovo Karla Hadka

Pomalu končí duben a já píši dalších pár řádků pro letošní letní Aromku.

Pro snadné dávkování

Éterické oleje jsou zajímavé nejen svou vůní, ale i jejich účinností, ať již při kosmetických nebo i zdravotních problémech.

Sbohem, 115 ml AVG

Aloe Vera Gel se již stal neodmyslitelnou součástí nabídky.

Přidejte se k nám a podpořte nás na Facebooku

Aromaterapie Karel Hadek je na Facebooku.

Palmový olej

Třetí Newtonův zákon se také nazývá „Zákon akce a reakce“.

Candida albicans a 30 let

Ano, je to již více než třicet let, co jsem se s tímto problémem poprvé setkal.

Pelargoniový olej

Pelargoniový olej patří k éterickým olejům, které se získávají parní destilací z prakticky celé nadzemní části rostliny.

Pro začátečníky...

Začínáme...

Špinavé ruce

Neustálý problém, velice časté téma v tisku, na internetu…

Jak na pigmentové skvrny

Problém s pigmentovými skvrnami je velice rozšířený a dovede hodně potrápit.

Hadka prostě baštíme III

Je to tady… sluníčko víc a víc vystrkuje své paprsky a všechno roste, kvete…

Všeho moc škodí

Nedávno jsem slyšela od nějakého lékaře, že přibývá mnoho lidí, které trápí různé druhy alergií, např. potravinové, pylové, sluneční, chladové … Ale že se vše dá pomocí léků léčit a tím zmírnit vzniklé problémy.

Vážený pane Hadku,

Ráda bych se s Vámi podělila o účinek úžasného Candiölu na opary.

Zkušenosti od ruských klientů

Ahoj Oksano! Moc děkuji za koupelový olej.

GEIS nebo POŠTA

Chtěla bych se podělit o opačnou zkušenost s doručováním balíčků, než má paní Kolarčíková (Aromaterapie 1/2016).

Reakce na články z časopisu

Dobrý den, mám malý dotaz k poslednímu číslu Vašeho úžasného časopisu. Jsem součástí spolku, který vyučuje taiči a různé druhy meditačních a relaxačních cvičení.

Aromaterapie v Ostravě

Aromaterapie mě nadchla už před léty, stejně jako svéráznost pana Hadka a jeho kosmetika.

Svrabové šílenství

Tento článek nechci zaměřit na velebení výrobků pana Hadka, takových článků je plný časopis.

Sluníčko a já

Miluji sluníčko snad každým kouskem těla. Ale někdy se také stává, že když něco milujeme, umí nám to i ublížit.

CHINA BALSAM

Často jsem trpěl bolestmi hlavy a nic mi nepomáhalo.

Šestinedělí

Slovo, které toho v sobě skrývá tak moc, a přesto se o něj zajímáme tak málo. Je to magické období nabité hormony, které je někdy těžké ukočírovat.

Čistící prostředek ORANGE-SANITOL

Dcera má jeden rok a tři měsíce a už velice ráda tvoří – pracuje s plastelínou, voskovými pastelkami a s fixy. Obzvlášť se jí líbí tvořit na parapetu okna a stát u toho na radiátoru, který je přímo pod oknem.