Facebook Twitter Karel Hadek na YouTube E-shop Karel Hadek Aromafauna Aromaflora

Časopis

Celé číslo ke stažení

ČASOPIS AROMATERAPIE 1/2019

Olej z pšeničných klíčků

Všechny rostlinné oleje mají něco společného. Např. slovo olej jim dává do vínku, že mají tekutou formu. Rostliny je formulují jako triglyceridy. Jejich mastné kyseliny mají různý podíl nenasycených vazeb. Čím vyšší podíl nenasycených vazeb, tím jsou oleje tekutější a jejich přechod do pevné formy vyžaduje nižší, někdy i minusové teploty. Rozdílné je pak složení mastných kyselin různých olejů a jejich procentuální podíl. A samozřejmě rozdílný je i obsah látek specifických pro danou rostlinu, které pak spolurozhodují o účelu použití oleje stejně jak v potravinářství, tak i kosmetice. Jedním z olejů, který v tomto smyslu tak trochu vybočuje z řady, je olej z pšeničných klíčků. Již jeho pojmenování nám naznačí, že se nezískává běžným lisováním celých semen či plodů jako u slunečnice, mandle, ořechů atd. Tento olej lze označit jako vedlejší produkt běžné výroby pšeničné mouky, kdy je pšeničné zrno zbaveno obalového materiálu (tzv. otruby) a dále i klíčku. Otruby jsou velice vhodným potravinovým doplňkem prospívajícím trávení i detoxikaci. Izolované pšeničné klíčky lze taktéž použít jako excelentní potravinový doplněk (pokud neobsahují těžké kovy a pesticidy).

Nás však klíčky zajímají jako surovina na výrobu oleje, který patří k tomu nejlepšímu, co lze v kosmetice najít. I zde jsou však nabízeny dva druhy. Kvalitní oleje lisované za studena, případně získané extrakcí za pomoci CO2 (kysličník uhličitý), ale i oleje získané chemickou extrakcí a následně nutně a složitě rafinované, s podstatně sníženým objemem účinných látek. Odlišitelné jsou od sebe celkem jednoduše, dle zbarvení. Zatímco rafinovaný olej je téměř bezbarvý a bez pachové informace, olej lisovaný za studena je tmavé, dalo by se říci medové barvy. Co se vůně týká, ta je typicky obilná, velmi intenzivní. Celé další pojednání je výhradně o oleji lisovaném za studena. I takovýto olej má svá úskalí. Je nutno jej pořizovat výhradně a jen na základě analytického certifikátu, jež prokazuje a potvrzuje, že neobsahuje nežádoucí složky, kterými mohou být těžké kovy, pesticidy či organická rozpouštědla.

Pokud čteme o různých rostlinných olejích, většina dodavatelů se u každého z nich ohání vysokým obsahem vitamínu E, ale konkrétní údaje neuvádí. A toto zmiňují i u těch olejů, které ho obsahují doslova žalostně málo. Za olej z pšeničných klíčků nechme hovořit fakta! Obsah vitamínu E se pohybuje průměrně kolem 2,5 g na 1 kg oleje. Tedy nejvyšší známý obsah vitamínu E u rostlinných olejů! Dalšími jedinečnými složkami tohoto oleje jsou tzv. fytosteroly, nezmýdelnitelné složky, o objemu kolem 5 %. Z dalších obsažených účinných látek bych dále zmínil i vitamín K, který pozitivně ovlivňuje buněčné procesy, betakaroten a vitamín D. Složení mastných kyselin je zhruba následující: linolová 55%, palmitová 18 %, olejová 18 %, alfa---‑linolenová 7 %, stearová 1 %.

Jako jediný rostlinný olej obsahuje olej z pšeničných klíčků i vysoký podíl lecitinu. Jedná se o multifunkční složku, která z něj činí svým vysokým obsahem jediný olej, který lze označit nejen jako výbornou surovinu pro výrobu kosmetiky, ale i jako doslova nejjednodušší přírodní kosmetiku k přímému použití na pokožku. I když u různých rostlinných olejů bývá deklarován obsah lecitinu, mají ho tak málo, že v daném množství jako emulgátor posloužit nemůže. Pokud si dáme pár kapek oleje z pšeničných klíčků do dlaní, přidáme pár kapek vody a ruce jednu o druhou chvilku třeme, vznikne nám díky obsaženému lecitinu emulze neboli krém. Stejného by bylo možné dosáhnout i s větším množstvím oleje a vody za použití turbomixeru. Výše zmíněné složení i obsah komplexu účinných látek činí tento olej jedním z nejlepších jak do regeneračních, tak i pěstících preparátů. Nelze jej opomenout ani jako prevenci v preparátech proti stárnutí pleti.

Ve složení nacházíme jak vícenásobně nenasycené mastné kyseliny, které pronikají hlouběji do pokožky, jakož i nasycené mastné kyseliny, jejichž posláním je ochrana povrchu pokožky. Vitamín E podporuje krevní oběh v cévách a zlepšuje prokrvení pokožky. Zlepšená látková výměna a prokrvení i na úrovni kapilár pozitivně ovlivňuje nejen vzhled, ale i stav pleti. Nutno zmínit, že působí (v daném množství) i jako slabý UV-‑filtr. Taktéž je schopen eliminovat drobná poškození pokožky způsobená nadměrnou expozicí UV-‑zářením. Fosfolipidy (lecitin) jsou důležité složky nejen jako rostlinný emulgátor, ale i stavební složka buněčných membrán. Zlepšují bariérovou funkci, která je součástí ochrany pokožky před negativními vlivy stále se zhoršující ekologie životního prostředí a chrání před ať již kosmetickými či zdravotními problémy pokožky. Fosfolipidy se podílí na tvorbě ceramidů, uklidňují podrážděnou pokožku, zvyšují její jemnost a při dlouhodobém používání vykazují i jistý vliv na zmenšení pórů pokožky. Fosfolipidy se též osvědčily u ošetřování pokožky s projevy hyperkeratóz. Fosfolipidy lze definovat i jako vynikající nosiče éterických olejů. Uplatnění najde olej z pšeničných klíčků v preparátech všude tam, kde potřebujeme extrémní péči.

Jako příklad bych zmínil zralou pleť či průběh těhotenství a dobu po porodu. V kombinaci s bambuckým máslem je olej z pšeničných klíčků výbornou součástí specialit pro ošetřování pokožky atopiků, kde pokožku nejen promastí, ale i uklidní a napomáhá bránit její dehydrataci. Zmíněná kombinace případně ještě doplněná o olej andské růže stejně tak dobře poslouží i jako intenzivní péče a aktivní regenerace pokožky s projevy suchosti u dříve narozených. Ani olej z pšeničných klíčků neumí zázraky. Pozitivní účinky nelze očekávat přes noc, ale jen při dlouhodobých, pravidelných aplikacích. Kýžený účinek se ale projeví. Stejně jako ostatní oleje, ani olej z pšeničných klíčků nemá rád při skladování teplo a světlo. Díky obsahu vitamínu E a lecitinu sice není nijak náchylný na žluknutí, ale skladování v temnu a chladu (v lednici) podstatně zpomalí jeho stárnutí a udržuje vysokou kvalitu i účinnost.

Karel Hadek

Úvodní slovo pana Hadka

Stejně jako ona příjemná atmosféra svátků vánočních, tak loučení se se starým rokem a vítání onoho nově přicházejícího je již minulostí. Ježíšek dle mého odvedl práci tak, jak měl a každého potěšil nějakým tím dárečkem. Půlnoc dělící končící a nově začínající rok byla jako každý rok nejen důvodem k oslavám, ale i tradičním momentem popřát si v kruhu svých blízkých jen a jen to nejlepší, pevné zdraví samozřejmě nevyjímaje.

LUCALEN a MONTANISS

Asi každý z nás se již alespoň jednou (spíše mnohokrát) v životě setkal s nějakým tím problémem, který nám po nějakou dobu znepříjemňoval život. Bolest hlavy, nastydnutí, chřipka, zlámaná noha a mnohé další nepříjemnosti, o nichž se otevřeně bavíme, tak nějak se staly běžnými, byť nežádoucími průvodci životem. Do poradny však dochází i dotazy intimního charakteru, které se týkají někdy intimní hygieny, zánětů močových cest, jindy kvasinek v oblasti pohlavních orgánů.

Vůně spánku

Jak jen to napsat? Je sice skutečností, že VŮNĚ SPÁNKU přichází do nabídky jako novinka, ale seznamovat s ní by bylo více než nošení dříví do lesa. U novinky bývá tradicí, že deset prvních objednávajících ji obdrží jako dárek. U VŮNĚ SPÁNKU, samozřejmě díky Ježíškovi, je vše jinak.

GDPR

Doba se mění, nové přichází a to, co bylo nové před rokem, pomalu odchází. Časopis Aromaterapie vychází již řadu let a za ten čas jste si zvykli, že se čtyřikrát do roka objeví ve schránce. Od 25. 5. 2018 platí GDPR /General Data Protection Regulation/ nařízení na ochranu osobních údajů. Pokud nám souhlas se zpracováním osobních údajů a zasíláním newsletteru /informační zpravodaj, zpravidla časopis, vlastní tiskové informační médium instituce nebo podniku/ poskytnut nebyl, časopis od nás nemohl být zaslán.

Sociální síť

Sociální síť je internetová služba umožňující svým členům tvořit a sdílet s ostatními osobní obsah, komunikovat s nimi, sdružovat se a vzájemně se bavit. Služeb sítí FACEBOOK, INSTAGRAM, YOU TUBE využívají i naše společnosti. Snaží se vám poskytnout větší množství informací o přípravcích, nefunkčnosti e-‑shopu v případě technické odstávky.

Laureth-4 Může, nebo nemůže?

Za vším je poradna, hlavně nezávazné slůvko „může“. Do poradny se lidé obrací jak s kosmetickými, tak i zdravotními problémy. To je naprosto v pořádku, pro tyto účely byla v dobách minulých poradna zřízena. Velice často však ještě i dnes od rozespalých a dezorientovaných ochránců zvířat pravidelně přichází dotazy na testování kosmetiky na zvířatech. A to přesto, nejenže jsme kosmetiku nikdy na zvířatech netestovali, ale navíc toto je v EU již šest let zakázáno!

Olej z pšeničných klíčků

Všechny rostlinné oleje mají něco společného. Např. slovo olej jim dává do vínku, že mají tekutou formu. Rostliny je formulují jako triglyceridy. Jejich mastné kyseliny mají různý podíl nenasycených vazeb. Čím vyšší podíl nenasycených vazeb, tím jsou oleje tekutější a jejich přechod do pevné formy vyžaduje nižší, někdy i minusové teploty. Rozdílné je pak složení mastných kyselin různých olejů a jejich procentuální podíl. A samozřejmě rozdílný je i obsah látek specifických pro danou rostlinu, které pak spolurozhodují o účelu použití oleje stejně jak v potravinářství, tak i kosmetice. Jedním z olejů, který v tomto smyslu tak trochu vybočuje z řady, je olej z pšeničných klíčků. Již jeho pojmenování nám naznačí, že se nezískává běžným lisováním celých semen či plodů jako u slunečnice, mandle, ořechů atd. Tento olej lze označit jako vedlejší produkt běžné výroby pšeničné mouky, kdy je pšeničné zrno zbaveno obalového materiálu (tzv. otruby) a dále i klíčku. Otruby jsou velice vhodným potravinovým doplňkem prospívajícím trávení i detoxikaci. Izolované pšeničné klíčky lze taktéž použít jako excelentní potravinový doplněk (pokud neobsahují těžké kovy a pesticidy).

Fenyklový olej

Fenykl nachází uplatnění i v kuchyni jako vynikající chutná zelenina. A nejen to. Stejně tak zajímavé, jako i osvědčené účinky vykazuje fenykl i jako léčivka. Latinský název fenyklu je Foeniculum vulgare. Fenykl je velice aromatická bylina s typickou vůní i chutí podobnou anýzu a badyánu. Ona chuť a vůně typická pro jmenované rostliny je dána hlavně obsahem anetolu. Fenykl má rád teplo. Dalo by se říci, že se jedná o typickou středomořskou rostlinu, byť je pěstována i u Černého moře, v Číně a dalších zemích. Asi i proto je používání jižněji od nás daleko běžnější. Zjistil jsem, že velice populární je fenykl i v Egyptě. Koneckonců ani u nás není neznámou rostlinou, běžné je pěstování i v mírném pásmu.

Aromasvíčky?

Není nad příjemně provoněný domov. A tak po různých dotazech na „dobré a voňavé prášky na prádlo“, „přírodních mýdlech s éterickými oleji“ zde máme módu domácího svíčkového kutilství. Alespoň tak usuzuji podle počtu přicházejících dotazů. Na mysli však nemám onu svíčkovou, která je ozdobou české kuchyně, ale tak trochu nešťastně chápané, a navíc prováděné spalování někdy syntetických voňavých látek, jindy dokonce i éterických olejů. Historickým posláním svíček a podobných zařízení v dobách, kdy neexistovala elektřina, bylo vytvářet světlo. Ani objev elektřiny však nenechal svíčky upadnout v zapomnění. Neustále nachází uplatnění při utváření jedinečné teplé atmosféry, kterou nám dokáže vytvořit otevřený oheň. Je příjemné vnímat plápolající plamínek. Nelze se divit, že plamínek svíčky je i v dnešní době vnímán jako symbol různých slavnostních okamžiků.

Menopauza a éterické oleje

Přechod neboli klimakterium či menopauza označuje několikaleté období, ve kterém dochází ke snižování hladiny ženského hormonu estrogenu, klesá funkce vaječníků až do jejího vymizení. Probíhají hormonální změny, které ovlivňují celý organismus, ovlivňují hormonální systém v celém těle.

Element dřevo

Vánoce jsou za námi, dětem začaly jarní prázdniny a jaro se ještě ani nezačalo rozkoukávat. Ale energie jang, která odpovídá probouzení a období jara, už je ve vzduchu cítit. Dříve se období od sv. Matěje 24. 2. do sv. Josefa 19. 3. říkávalo předjaří nebo také pozimek. Opravdové jarní období, ke kterému se brzy přehoupneme, představuje vládu elementu DŘEVA.

K štíhlosti se člověk musí projíst

Tak nám začal rok 2019. Dali jste si předsevzetí, že letos konečně zhubnete do plavek a chystáte se na držení různých diet, hladovek, detoxikačních programů a tak dále? Nedělejte to! Ono shodit nějaké to kilo není až zas tak těžké, těžší je si udržet úbytek váhy a k tomu vám žádné diety ani cokoliv jiného nepomůže.

ONRIT aneb jak se vynalezl cyklobalzám

Jak to v životě chodí, na některé dobré věci se přijde mimoděk, souhrou okolností, prostě náhodou. Jsou to již dva roky, kdy jedna z našich fenek briardek Ticinka byla po náročném chirurgickém zákroku – operaci sleziny. Pooperační jizva byla na břiše a v pánevní oblasti, velice špatně se hojila. Michaela Švorcová na základě letitých znalostí účinnosti éterických olejů připravila vlastní recepturu hojivé masti. Již od počátku aplikace preparátu bylo na ránu radost pohledět. Zánětlivá ložiska mizela, jizva se krásně zacelovala.

Nový trend v oblasti antiage…?

Určite mnohí z vás zachytili nový trend v oblasti omladenia tváre a krku – tvárové cvičenie/ obličejová cvičení, (tvárová jóga, tvárová gymnastika, facialfitness.). Mnoho výrazov pre prirodzené omladenie pomocou cvičenia mimických svalov a masáží poteší najmä milovníkov, milovníčky prirodzenej krásy.

Zlatá aromka

Když se zamyslím, kdy jsem se poprvé setkala s bílo-‑zeleným obalem od pana Hadka, vrátím se asi tak patnáct let zpátky do doby, kdy byl můj první syn ještě školou nepovinné dítko. Tehdy býval často nemocný a mě už nebavilo do něj neustále „ládovat“ antibiotika, aniž bych viděla nějaký dlouhodobý výsledek. Tehdy jsem objednala ELEUTHEROCOCCOVÝ EXTRAKT a začala syna zocelovat jinak. Po zhruba čtvrt roce se začaly dostavovat výsledky a syn přestal neustále pokuckávat, nudle od nosu zmizela, a i když ve školce děti padaly jak hrušky, synkův imunitní systém celkem úspěšně odolával. Začaly si toho všímat i paní učitelky. Cože jsem to s tím klukem udělala…?

Bambucké máslo pomáhá i miminkům

Ráda bych se s vámi podělila o radost z účinků bambuckého másla. V srpnu jsme do rodiny přivítali nového člena, narodil se nám druhý syn. Stejně jako u velkého procenta miminek i u našeho se objevila novorozenecká vyrážka a následně i seborea.

Dobrý den,

moc děkuji za milý dáreček dětem s názvem VIROSAN.