Facebook Twitter Karel Hadek na YouTube E-shop Karel Hadek Aromafauna Aromaflora

Časopis

Celé číslo ke stažení

ČASOPIS AROMATERAPIE 1/2018

Olej z černého kmínu

Není bez zajímavosti, že poslední dobou velice stoupá zájem o tento olej. Jako důvod bych viděl hned dva faktory. Tím prvním jsou dobré terapeutické účinky, tím druhým pak reklama, která z tohoto oleje, někdy až nekriticky, dělá zázračný všelék. Důvod je jednoduchý, popisované terapeutické účinky jsou extrémně široké. Hlavně pak aplikované jako potravinový doplněk. O tomto oleji se mi bude dost těžko psát, byť jsem pro psaní tohoto článku na naprosto správném místě. Tedy v Egyptě. Informací o jeho účincích na základě vlastních zkušeností zrovna moc nemám. Faktem je, že zde na jihu se jedná o široce používané koření. Pokud si zde v Egyptě koupíte chléb či housku, máte velkou šanci, že na nich objevíte černá semena, z nichž se jinak olej vyzískává. První, co bych rád uvedl, jsem již mnohokráte sděloval v odpovědích poradny. Olej z černého kmínu se získává z rostliny, která má hezké české jméno. Černucha setá, latinsky Nigella sativa. Nelze se divit, tento olej je nabízen i jako černuchový olej, případně olej z černuchy seté. Černý kmín není rostlinou příbuznou s běžným kmínem u nás používaným. Ten má označení kmín kořenný, případně i luční, latinsky Carum carvi. Ze semen kmínu „českého“ se parní destilací vyzískává éterický olej. Olej Z černého kmínu je lisován za studena, též ze semen. Výsledným produktem je pak rostlinný olej, jehož základem jsou mastné kyseliny a zhruba 3 % éterického oleje. Ten se skládá např. z thymochinonu, cymenu, thujenu, karvakrolu, thymohydrochinonu a mnoha dalších složek. Nejdůležitějšími mastnými kyselinami jsou kyselina linolová, C18:2 (cca 55%), kyselina olejová, C18:1 (do 25%) a kyselina palmitová C16:0 (cca 12%).

Jak již to bývá, příroda nevytváří standardy, a tak se v nabídce nachází oleje z černého kmínu se značně rozdílným obsahem éterického oleje. Výše uvedená 3 % jsou jakýsi „již dobrý“ průměr. Nejkvalitnější oleje mohou obsahovat až kolem 5 % éterického oleje. Asi netřeba zdůrazňovat, že takovýto olej je terapeuticky nejúčinnější. Na opačné straně pomyslného žebříčku účinnosti se pak nachází oleje s objemem éterického oleje kolem 1 %. Již mnohokráte jsem si povšiml, že některé prospekty přirovnávají účinkem tento olej k brutnákovému či pupalkovému oleji. To je naprosto scestné hned dvojnásobně. V oleji Z černého kmínu je sice obsažena kyselina linolenová (C18:3), ale pouze necelé půl procento. Toto množství nelze označit jako terapeuticky účinné, daleko spíše v tomto případě jde jen o reklamu. No a naopak, jak brutnákový, tak i pupalkový olej neobsahují terapeuticky účinnou složku éterický olej, ale vysoký podíl kyseliny gama---linolenové.

Při porovnávání základních údajů o jeho složení by se dalo s trochou nadsázky říci, že olej z černého kmínu je svým složením mastných kyselin podobný slunečnicovému oleji. Jeho pozitivní účinky na lidské zdraví tedy nelze zdůvodnit jen složením vycházejícím z mastných kyselin. Olej, jak jsem již zmínil, obsahuje také podíl éterického oleje. V semínku jsou obsaženy i desítky dalších účinných lipofilních složek a ty při lisování přechází do oleje. Doslova se mi chce říci, že tento olej je hříčkou přírody, neboť je možné jej definovat nejen jako mastný, ale současně i aromaterapeutický.

Výše jsem zmínil obsah éterického oleje 3 %. Může se to zdát málo, nutno však konstatovat, že obsažený éterický olej má vzhledem ke svému složení velmi silné účinky a díky tomu je i při zmíněné koncentraci terapeuticky účinný. Dobré zkušenosti s tímto olejem mohu potvrdit u různých alergií, jako jsou pylové alergie, alergie na prach, senná rýma a podobně. K dispozici je i několik ohlasů od astmatiků, kteří tento olej také velice pozitivně hodnotí. Nesporné jsou i jeho dobré účinky na dýchací cesty, kde působí sekretolyticky a uklidňuje. Zlepšení bylo pozorováno i při některých zánětlivých procesech pokožky. U všech výše jmenovaných problémů se osvědčily i brutnákový a pupalkový olej díky vysokému obsahu kyseliny gama---linolenové, která se v rámci látkové výměny podílí na syntéze prostaglandinů. To je důvod, proč doporučuji ve jmenovaných případech používat kombinaci oleje z černého kmínu s olejem brutnákovým nebo pupalkovým. Mnohé z jmenovaných problémů se projevují i svědivostí. I zde je zmíněná kombinace olejů velice účinná. Při aplikaci oleje na pokožku doporučuji provedení testu na snášenlivost v loketní jamce. U citlivých jedinců by výjimečně mohl pokožku dráždit. Olej z černého kmínu bývá velice často označován jako olej, který podporuje imunitní systém. Jistě i toto tvrzení lze posuzovat dle přísloví: „Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu.“ Osobně s tímto olejem v této oblasti nemám žádné zkušenosti (já přísahám na eleutherococc), ale díky jednotlivým složkám obsaženého éterického oleje prostě musí vykazovat pozitivní vliv i v tomto smyslu. Mnohdy jsou též zmiňovány jako obsahové složky oleje látky, které jsou sice obsaženy v semenech, ale jsou rozpustné výhradně a jen ve vodě a z toho důvodu nemohou být v oleji. Zde bych zmínil např. vitamín C. To bohužel u „odborníků“ v reklamních agenturách přesahuje schopnosti jejich chápání…

Zde v Egyptě jsem získal „per huba“ od jednoho lékárníka informace, že olej z černého kmínu léčí i rakovinu a AIDS. Po dlouhodobém užívání oleje byl údajně test na přítomnost viru negativní u několika osob. Každopádně měl být používán vysoce kvalitní olej s 5 % éterického oleje. Bohužel kde se tak stalo, jsem se nedozvěděl. Stejně tak jsem neměl k dispozici žádné údaje o dávkování. Že by olej tato závažná onemocnění léčil, rád uvěřím, až u mě bude stát (stačí i menší) skupinka vyléčených. Na druhou stranu, zmiňoval jsem, že pozitivně působí na imunitu, a to se může hodit nejen u těchto onemocnění. Jako součást léčby bude zcela jistě přínosem. Také není žádným tajemstvím, že na Blízkém a Středním východě je olej z černého kmínu jako součást lidového léčitelství od nepaměti považován za nejúčinnější prevenci, tak i lék na různá rakovinová onemocnění. Co se dávkování týká, to bych v tomto případě definoval jako kvalitativně-‑matematickou záležitost. Vzhledem k údajům o rozdílnosti obsahu éterického oleje je dávkování tímto předurčeno. U vysokých obsahů éterického oleje pak stačí 3× denně 30 kapek. Jen pro úplnost uvádím, že 30 kapek je cca 1 ml. U olejů s nízkým obsahem éterických olejů by pak byla dávka 3 až 5×vyšší, tedy nikoli 30 kapek, ale 90 až 150 kapek. Uvedené dávkování je pro dospělé. Ani v případě vyšších dávek žádné předávkování nehrozí. U dětí je vhodné dávkování 1 kapka na 2 kg váhy děcka.

Karel Hadek

Úvodní slovo pana Hadka

Již když jsem psal řádky do předvánočního vydání časopisu Aromaterapie pro tuto stránku, dalo mi opravdu hodně práce nerozhlížet se moc kolem sebe, a dbát na to, aby sdělení bylo „vánočně pozitivní“. Rád bych v tom pokračoval, vždyť do nového roku jsem přál každému jen a jen to nejlepší.

Mottenol

Loňské Vánoce již nějaký ten pátek patří minulosti. Přesto se k nim tak trochu musím vrátit. Přiznávám, že s přetěžkým úkolem. Seznámit Vás s nabídkou novinky, kterou mnozí znají již daleko lépe než já sám.

GDPR – Nařízení EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů

Změny očekávané v souvislosti s účinností GDPR, tj. Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů), tedy zkráceně budeme dále hovořit pouze o GDPR vstoupí v účinnost ke dni 25. 5. 2018.

A opět bukové kuličky!

Bukové kuličky se staly hitem letošních Vánoc, což nás velmi těší. Byla by škoda je sklidit spolu s vánočními ozdobami, můžou vás těšit celoročně.

FRESHNESS voňavý spray

Příjemných vůní asi nikdy nebude dost. Nutno říci, že aromaterapie se svými éterickými oleji nám v tomto směru nabízí téměř neomezené možnosti.

Olej z černého kmínu

Není bez zajímavosti, že poslední dobou velice stoupá zájem o tento olej. Jako důvod bych viděl hned dva faktory. Tím prvním jsou dobré terapeutické účinky, tím druhým pak reklama, která z tohoto oleje, někdy až nekriticky, dělá zázračný všelék.

Kafrový olej

S KAFROVÝM OLEJEM, či spíše s jeho vůní, jsem se seznámil již jako malé děcko. Jak už to u babiček a dědečků bývá, tělo již neslouží jako za mlada, a tak o problémy s pohybovým aparátem, špatné prokrvení, revmatizmus a mnohé další nepříjemnosti nebývá nouze.

Žhavé téma…

Stačí jen letmý dotek, a i těm nejsvalnatějším mužům se podlamují kolena. Může přinášet požitek, ale i bolest a utrpení. Pro někoho jsou nepoživatelné, jiní je zbožňují.

Jarní restart likérem a nádivkou

Ne, nejedná se o protimluv. Opravdu jsem vyzkoušela, že zdravé jídlo doprovázené dobrým pitím a provoněným pokojem navodí stejný příval serotoninu jako hodina běhu a detoxikační kúra.

Pomoc pro uši

Můj dobrý kamarád měl časté bolení hlavy a zapáchající výtoky z ucha. Po vyšetření slyšel verdikt – chronický zánět středního ucha s perforací převodního aparátu a bubínku.

Věčný problém jménem akné

Znáte to, máte jít na rande, důležitou schůzku či ples. Ráno se probudíte a ejhle, červený pupínek o velikosti zeměkoule se na Vás směje na tom nejvíc viditelném místě. Jak nejlépe předejít akné?

20 let s Hadkem

Moje používání aromaterapeutických výrobků od pana Karla Hadka je nekonvenční a někdy překvapivé. Mám období naprostého minimalismu, kdy jeden preparát použiji téměř na celé tělo. Potom je zase období rozmazlování, kdy si vybírám a zkouším všechno možné.

Parkinsonova nemoc a aromaterapie

Parkinsonova nemoc je vážné neurodegenerativní onemocnění, které klasická medicína nedokáže vyléčit. Hned na začátku je nutno zmínit, že to nedokáže ani aromaterapie.

V jednoduchosti je krása

Verím, že ženy boli stvorené prinášať krásu na tento svet. Krása otvára srdcia a robí svet lepším miestom pre život. Je ťažké sledovať známky starnutia na našej tvári. Mnoho z nás má strach, že keď nebudeme dostatočne pekné, nebudeme ani dostatočne dobré.

Kafr, pro milovníky latiny Cinnamomum camphora

Jednou z vůní, která mi navždy bude připomínat babičku, je vůně kafru. Silné a osvěžující aroma se linulo z mastí, kterými si mazávala bolavé části těla a které chvíli nato mizívaly v šuplíku s všelijakými dalšími „mazadly“.

Climafresh

Provonění vzduchu je v mé práci samozřejmostí. Jako řidič trávím v autě mnoho hodin.

Zapomenutý fenykl obecný

Jemně rýhovaný dutý stonek, niťovité listy, sytě žlutý květ a charakteristická vůně a chuť – to je fenykl obecný. Bylinka, která je většinou k velké škodě používána jen pro miminka ve formě čaje, když je tak zvaně „trápí prdíky“. Fenykl nám ale nabízí daleko více možností, ať už v aromaterapii, kosmetice nebo v kuchyni.