Facebook Twitter Karel Hadek na YouTube E-shop Karel Hadek Aromafauna Aromaflora

Katalog

Karla Hadka

Rostlinná másla

Rostlinná másla

Poslední dobou jako by se roztrhl „máselný pytel“ s roztodiv­nými másly nejen v oblasti potravin, ale i v kosmetice. I přes vše „špatné“, co vědci na másle v minulosti objevili, samotné slovo máslo má v našem podvědomí pozitivní hodnotu. Náhle čítáme v reklamních prospektech o másle olivovém, mandlovém, makadamiovém, brutnákovém a mnoha dal­ších.

Reklama a chemie jsou zde zase ruku v ruce na cestách. Tato másla nejsou svým původem přírodní, ale jedná se o pro­dukty uměle vytvořené z daných olejů. Chemici prostě po­změní molekulární strukturu původního oleje tím, že do ní zabudují atom vodíku, a tekutý olej ztuhne na konzistenci podobnou máslu. A když už je tu podobná konzistence, proč nepoužít onen pozitivně přijímaný termín, byť produkt samotný s máslem nic společného nemá.

Vzhledem k tomu, že ona „chemomásla“ nepovažuji za pří­nos kosmetice (viz článek „Není máslo jako máslo“ v časo­pise Aromaterapie č. 2/2008, str. 10–11), nezařazuji je ani do nabídky.

Kosmetických másel v následujícím pojednání se ona che­mizace netýká. Jsou vyráběna z rostlin s obsahem vyššího podílu tuků, které mají po vyzískání tuhou konzistenci díky svému původnímu složení – již jako dar přírody.

 

Kompletni nabídka na e-shopu...

 

Produkty této kategorie

BAMBUCKÉ MÁSLO (SHEA-BUTTER)

INCI: Butyrospermum parkii Butter

Fyzikální vlastnosti: Bělavý až nažloutlý pevný tuk. Bod tání: cca +36 °C.

Základní obsahové složky: Mastné kyseliny – hlavní podíl kyselina stearová (C18:0) cca 44 %, olejová (C18:1) cca 42 % a linolová (C18:2) cca 8 % a vitamíny E a A, alantoin, triterpe­nalkoholy, estery kyseliny skořicové, lecitin. 

Vlastnosti: Velmi jemný rostlinný tuk s vynikající snášenli­vostí. Pokožku zjemňuje (obsahuje až 12 % nezmýdelnitel­ných složek), obnovuje její pružnost a podporuje vývoj zdravé tkáně. Správně emulgován napomáhá stabilizaci její vlhkosti. Čisté bambucké máslo má přirozený UV faktor cca 4. 

Použití: Vynikající součást regeneračních preparátů. Je před­určen pro ošetřování zejména zralé, povadlé a suché pokožky, stejně tak i citlivé a vnímavé pokožky dětí. Preparátům do­dává na jemnosti, což se zřetelně projevuje i obnovou pruž­nosti pleti. Mimořádně se osvědčil při lupénce, atopickém ekzému, neurodermatitidě apod. Tento nedráždivý tuk lze používat i samostatně k ošetřování a pěstování pleti, hlavně pak v zimních měsících, kdy díky absenci vody pokožku navíc chrání před mrazy. 

TIP: Bambucké máslo rozpustíme při teplotě kolem 40 °C a používáme jako jedinečný samostatný masážní „olej“ či jako nosič přidávaných éterických olejů. Pokožka masírovaná bambuckým máslem extrémně získává na jemnosti. 

Standardní balení: 100 g, 250 g, 500 g, 1000 g

 


KAKAOVÉ MÁSLO

INCI: Theobroma cacao Seed Butter

Fyzikální vlastnosti: Světle žlutá hmota s typickou vůní kakaa. Bod tání: cca +33 °C.

Základní obsahové složky: Mastné kyseliny – hlavní podíl ky­selina stearová (C18:0) cca 33 %, palmitová (C16:0) cca 25 %, olejová (C18:1) cca 32 %. Stopové množství aminokyselin způ­sobuje, že toto máslo není náchylné ke žluknutí.

Vlastnosti a použití: Původně základní surovina pro výrobu čokolády. Vhodný jako součást krémů, především pro citli­vou, suchou a zralou pokožku. Je nedráždivý. Po ošetření je pokožka jemná. Větší množství kakaového másla v receptuře se nedoporučuje, protože způsobuje nadměrný lesk pokožky. Vzhledem k obsahu aminokyselin se používá jako stabilizátor proti oxidaci.

TIP: Kakaové máslo námi nabízené má formu peciček a roz­pustíme ho při teplotě kolem 40 °C a používáme jako jedi­nečný masážní „olej“. Lze modifikovat přidáním specifických éterických olejů. Vynikající í pro výrobu domácí pravé čoko­lády, bez ztužených tuků.

Standardní balení: 100 g, 250 g, 500 g

 


MANGOVÉ MÁSLO

INCI: Mangifera indica Seed Butter

Fyzikální vlastnosti: Bělavý, pevný tuk. Bod tání: cca +33 - 38 °C.

Základní obsahové složky: Mastné kyseliny – hlavní podíl kyselina olejová (C18:1) cca 45 %, stearová (C18:0) cca 42 %, palmitová (C16:0) cca 7 %, linolová (C18:2) cca 3 %, vitamíny E a A, alantoin, triterpenalkoholy, estery kyseliny skořicové, lecitin. 

Vlastnosti: Velmi jemný rostlinný tuk s vynikající snášenli­vostí. Mangové máslo vykazuje zjemňující a regenerační vlast­nosti. Je dobře stabilní proti žluknutí. Tradičně je používáno v deštných pralesích pro své schopnosti uklidňovat, zabránit vysoušení pokožky a chránit před UV zářením. Zlepšuje roztí­ratelnost preparátů. Stabilizuje emulze.

Použití: Pokožku zjemňuje, je vhodný pro ošetřování zejména zralé, povadlé a suché pokožky. Správně emulgováno napo­máhá stabilizaci její vlhkosti. Vhodné jako součást preparátů dětské, opalovací a vlasové kosmetiky. Ošetřování pokožky mangovým máslem se projevuje obnovou její pružnosti.Součást exkluzivních regeneračních preparátů.

Standardní balení: 100 g, 250 g, 500 g

 

 

 

Doporučujeme:

 Suchá pleť, zjemnění:
 BAMBUCKÉ MÁSLO KAKAOVÉ MÁSLO MANGOVÉ MÁSLO  
       
 Ochablá a stárnoucí pleť:
 BAMBUCKÉ MÁSLO KAKAOVÉ MÁSLO    
       
 Přecitlivělá pleť:
 BAMBUCKÉ MÁSLO KAKAOVÉ MÁSLO    
       
 Lupénka, atopický ekzém: 
 BAMBUCKÉ MÁSLO      
       
 Na opalování: 
 KAKAOVÉ MÁSLO